La nova llei de llengües d’Aragó elimina el català

Posted: 29 Juny 2012 in General
Etiquetes: , ,

El PP també margina el català a la Franja i li nega el nom

El govern d’Aragó, en mans del PP, no ha trigat ni un any a complir la promesa que el català i l’aragonès deixarien de ser llengües pròpies. La consellera de cultura, Dolores Serrat, va presentar ahir l’esborrany per a suprimir la llei de llengües aprovada el 2009 i substituir-la per una de nova, en què s’elimina fins i tot la referència al català, que passa a anomenar-se ‘llengua aragonesa de l’àrea oriental d’Aragó’. Tampoc no n’assegura l’ensenyament a la la Franja.

 

La llei vigent fins ara, aprovada per les Corts de l’Aragó el desembre del 2009, no considera el català oficial, però sí ‘llengua pròpia, original i històrica’ i en defensa la conservació. També reconeix la pluralitat lingüística de la comunitat aragonesa i el dret dels ciutadans de les zones on es parla català o aragonès de servir-se’n per adreçar-se a l’administració i el d’assegurar-ne l’ensenyament.

 


La consellera Serrat va dir clarament que la nova llei volia ‘evitar els aspectes que imposen la denominada normalització del català i de l’aragonès’: ‘La llei vol evitar que les llengües i les seves modalitats lingüístiques puguin quedar en mans d’organismes reguladors estranys a la nostra comunitat autònoma.’ Això, a la pràctica, vol dir que suprimeix el Consell Superior de les Llengües per establir l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua, que fusiona les acadèmies de l’aragonès i el català de l’Aragó, que no es van arribar a crear.

 

L’esborrany de la nova llei ‘reconeix el dret dels parlants de fer servir les llengües i les modalitats lingüístiques pròpies’, però les deixa a l’ús voluntari, mentre imposa obligatòriament l’aprenentatge i l’ús administratiu de l’espanyol. Els ciutadans, diu el text, es podran adreçar a l’administració en la seva llengua, i aquesta podrà respondre en la mateixa llengua si li sembla bé. Quant als topònims, podran emprar-se els tradicionals, però a més a més de l’espanyol.

El govern d’Aragó ha presentat avui l’esborrany de l’avantprojecte de llei d’ús, protecció i promoció de les llengües pròpies de la comunitat, amb què vol derogar tots els aspectes de l’actual Llei de llengües que segons el PP “imposen” la normalització de l’aragonès i el català en aquesta comunitat. 


L’esborrany deixa de banda la denominació de català i parla d'”aragonès oriental” per referir-se a la llengua parlada a la Franja de Ponent i fixa l’aprenentatge d’aquesta llengua com a “voluntari”. Amb aquest canvi legislatiu, el govern d’Aragó vol evitar que la regulació de les llengües de la comunitat es faci a través d’organismes de fora d’Aragó. També preveu la creació d’una única acadèmia de la llengua.

L’esborrany estableix que el castellà és la llengua oficial d’Aragó i, com a llengües pròpies d’aquesta comunitat, les llengües aragoneses, amb les seves diferents modalitats d’ús predominant a les àrees septentrional i oriental d’Aragó, on es parla català tot i que l’esborrany s’hi refereix com a “aragonès oriental”. En concret, el text distingeix una zona d’utilització històrica predominant de la “llengua aragonesa pròpia de les àrees pirinenca i prepirinenca”, amb les seves modalitats lingüístiques, i una altra, “d’utilització històrica predominant” de la llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental de la comunitat, amb les seves modalitats lingüístiques. Serà el govern d’Aragó qui decideixi les zones i municipis d’utilització d’aquestes llengües a petició dels municipis afectats.

El text reconeix el dret dels parlants a usar les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó i garanteix “que es promourà la seva recuperació i ensenyament en les zones d’utilització”, però deixa clar que sempre el seu aprenentatge és “voluntari”. En aquest sentit, l’esborrany de l’avantprojecte de llei garanteix que en les zones d’utilització, els veïns puguin dirigir-se a les administracions públiques fent servir les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó, donant a les administracions la possibilitat de respondre també en aquestes. Així mateix, també preveu que en els topònims es pugui usar la denominació tradicional, a més de la castellana.

Publicat a Vilaweb, dimarts 19 de juny del 2012

http://www.vilaweb.cat/noticia/4021314/20120619/noticia.html

Publicat al Singular Digital, dilluns 18 de juny del 2012

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2012/06/la_nova_llei_de_llengues_d_arago_elimina_el_catala_86070.php

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s