La campanya “En valencià” de l’AVL i l’Ajuntament d’Elx

Posted: 13 Juny 2012 in General
Etiquetes: , ,

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha visitat la ciutat d’Elx dues vegades en menys d’un mes, i ens n’alegrem, i molt! La primera, en la presentació del còmic del Misteri d’Elx, el 14 de maig (l’enhorabona!); la segona, el 13 de juny, en la difusió de la campanya “En valencià”. Elx és un dels 36 ajuntaments adherits a aquesta campanya, que consisteix en jocs i activitats que tenen l’objectiu de comprovar el grau de coneixement del valencià, a través d’elements de la vida quotidiana com ara l’esport, la roba, les parts de la casa, etc.

L’AVL, com a institució, i els seus acadèmics s’enduen, potser, una imatge equivocada si pensen que l’Ajuntament d’Elx, com a institució (i això és el més trist i denunciable!), té el més mínim interés a promoure el valencià. Més aïna al contrari, l’alcaldessa d’Elx, Mercedes Alonso, fa tot el possible per fer desaparéixer qualsevol mostra de valencià en la imatge pública de l’Ajuntament d’Elx. I no cal prodigar-se en els exemples, perquè El Tempir ha presentat ja 23 queixes al Síndic de Greuges, el qual ja ens ha notificat que l’Ajuntament no respon a les últimes presentades. No cal, per tant, prodigar-se en els exemples, però en donarem uns quants d’il·lustratius.

El primer i més notori, el cas del nom de la institució i, per extensió, de la ciutat. Mercedes Alonso ha fet dissenyar un logotip monolingüe en castellà del nom de la institució “Ayuntamiento de Elche”, i aquest és el que empra arreu, transgredint el manament de la Llei d’ús i ensenyament del valencià i la normativa que la desplega, segons la qual els municipis de predomini lingüístic valencià han de tenir el nom i ser retolats, com a mínim, en valencià. Si Mercedes Alonso no fa arrere, ens veurem en els tribunals.

El segon, el cas de la imatge corporativa. Mercedes Alonso ha amagat tota la documentació oficial d’impremta en valencià (esperem que, en tot cas, l’haja manada reciclar!) i l’ha feta fer de nou en castellà; està tornant a retolar els contenidors de brossa (algú li pot dir a aquesta senyora que estem en crisi?); qualsevol notificació pública és en castellà; la versió en valencià del web no arriba mai; moltes, per no dir la majoria, de les noves retolacions les fa exclusivament en castellà; de fet, El Tempir ha creat el grup de Facebook Per una retolació en valencià a Elx, amb més de 500 membres, per difondre les mostres de discrepància de molts elxans davant d’aquesta voluntat de negar el valencià.

El tercer, aprofitant un objectiu de la campanya “En valencià” de l’AVL, la relació de l’Ajuntament amb les escoles d’Elx. Entre els objectius de la campanya hi ha comprovar el grau de coneixement del valencià dels elxans en l’àmbit de l’esport. Si pregunten als xiquets de Primària, aquests només podran dir que tota la campanya de promoció de l’esport en l’àmbit escolar s’ha fet en castellà. I posem aquesta com a exemple; que no és, per desgràcia, l’única. I no esmentem casos, com ara la política cultural, que mereixen tractament a banda.

Aprofitant que l’AVL està de campanya de promoció a Elx, ens agradaria que respongueren aquesta pregunta: Com a responsable de la toponímia de la Comunitat Valenciana, què pensa l’AVL de l’ús exclusiu del castellà en la retolació de la ciutat i en el nom de l’Ajuntament?

Només aquesta pregunta. Ja ens imaginem què en pensa, de la resta de punts, l’AVL. Gràcies.

(Font: ACL El Tempir d’Elx)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s