Com guanyar un premi literari

Posted: 12 Juny 2012 in General
Etiquetes: ,
Et donem una sèrie de consells útils per a aconseguir la glòria.
Com presentar-se a un premi literari? No hi ha ciència que ens assegure guanyar un premi literari, però sí podem fixar una sèrie de consells que faciliten el teu camí a la glòria… Hauràs de tenir força i ganes (al més pur estil Rocky Balboa), però no tires la tovallola. A continuació tens una sèrie de pistes:
Corregeix bé el teu text abans d’enviar-ho
Si bé és cert que molts dels autors que omplen les llibreries (i els premis literaris) cometen múltiples errors (ortografia, sintaxi, repeticions, incongruències, etc.) en els seus textos originals, per a guanyar un premi literari no pots permetre’t el luxe d’enviar el teu conte sense que estiga impecablement escrit. És clar que els criteris dels lectors de premis (aqueixos éssers invisibles que fan el sedàs de textos, perquè al jurat arriben solament els millors) varien, però un text amb faltes d’ortografia i altres errors sempre és més incòmode de llegir i inspira menys bondat que un ben acabat…
Una bona presentació és essencial
Quines ganes presentant-te a un concurs literari amb un text amb marges minúsculs, espais de més (o de menys), diferents tipus de lletra…? Gens. Si per ventura, una mica de temps, però tingues per segur que perds molt més. Facilita la labor del que llegeixi el teu text fent el més agradable possible la seua estada en ell. N’hi ha prou amb saber manejar una miqueta el Word o el programa que uses, no has de dominar programació web ni gens semblat…
Comença bé
Per descomptat, aquest consell serveix per a qualsevol obra que escrigues en la teua vida, però encara més tractant-se d’un text amb el qual pretens guanyar un premi literari, que serà llegit entre molts, molts uns altres… Posa’t en la situació de la persona que estarà llegint el teu text abans i després d’altres desenes i centenes, no crees que tens molt terrè bestiar captant la seua atenció des del principi? Per contra, un mal començament pot ser mortal.
Estudia el premi literari al que et presentes
No dubtarem de la qualitat de la teua escriptura, clar que no, però el nostre consell és que no malgastes les teues forces en “la crònica d’un fracàs anunciat”. No cal ser molt llest ni conèixer molt a fons el sector literari per a entendre que el premi de l’editorial Jamoncitos Verdes ho guanyarà un autor de l’editorial Jamoncitos Verdes, o un autor de l’editorial Cogombres Rojos al que els Jamoncitos li tinguen ganes… Tampoc és molt comuna que un premi que solguen guanyar autors supervendes o premis nobel ho reba un autor novell. No confongues aqueixa b amb aqueixa v…
(Per si els dubtes: els noms de les editorials citades són ficticis, almenys ara com ara).
Registra la teua obra abans d’enviar-la
No ens caracteritzem en Estandarte.com per ser malpensados, però mai se sap el que pot passar amb el teu relat una vegada que li dius adéu amb la manita en acomiadar-te d’ell… En cas d’enfrontar-te a un plagi literari sempre et servirà com a defensa moral, que al cap i a l’últim és la que més força acaba tenint en aquests problemes (sovint acaben en un “la teua paraula contra la meua”). Demostrar en quina data vas registrar un text, anterior a presentar-ho a un premi literari, pot servir-te de molt, encara que solament siga per a netejar el teu bon nom.
No tires la tovallola
Hi ha escriptors que es converteixen en autèntics experts dels premis literaris, arribant fins i tot a fer caixa mensual suficient a força de premis. No fa falta tant, però segur que hi ha molts, molts premis que encaixen a la perfecció en la teua obra. Revisa una bona base de dades de premis literaris (com la nostra: ull, en la columna de la dreta tens premis ja caducats, però solen repetir-se anualment, per la qual cosa solament has d’apuntar quan venç el termini i estar atent per a la pròxima edició) i a guanyar un premi literari!
No t’arruïnes
Afortunadament, cada vegada són més els premis literaris que permeten manar els textos per correu electrònic, amb el conseqüent estalvi en fotocòpies i enviaments que açò suposa per als participants. Altres premis exigeixen còpia en paper, i més d’una (fins i tot 3, 4 o 5 còpies…). Mira la teua butxaca abans de llançar-te.
Puc fiar-me dels jurats?
La pregunta del milió. No som ingenus: per descomptat que hi ha premis el guanyador dels quals està seleccionat per endavant, textos que arriben als jurats acompanyats d’opcions pèssimes amb l’única fi de facilitar el terreny a el “triat”, participants que fan qualsevol cosa perquè els membres del jurat els trien… Però també ens consta la neteja de la gran majoria dels certàmens. Hem conegut de primera mà alguns d’ells i podem testimoniar-ho. Així, que… a escriure!
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s