El decret de plurilingüisme no contemplarà la immersió lingüística

Posted: 8 Juny 2012 in Educació
Etiquetes: , , ,
El Consell entén que la immersió lingüística es pot desenvolupar en el marc del programa plurilingüe que es fa en valencià

L’esborrany del decret sobre plurilingüisme de la Conselleria d’Educació no contempla la immersió lingüística, en entendre que aquesta es pot desenvolupar en el marc del programa plurilingüe que es fa en valencià, segons ha explicat el secretari autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell.Escola Valenciana ha criticat que l’esborrany no incloga programes d’immersió ni la catalogació lingüística en valencià dels llocs de treball en l’ensenyament públic obligatori, al que Carbonell ha puntualitzat que el requisit lingüístic s’exigirà “especialment” a docents de Secundària.

Educació ha arreplegat algunes de les propostes plantejades per Escola Valenciana en els últims mesos, segons Carbonell, qui ha animat al col·lectiu a seguir realitzant aportacions.

Respecte a la catalogació dels llocs de treball, ha explicat que la Conselleria fixarà el valencià com a requisit lingüístic “especialment” a partir de Secundària i “per a tots els professors”, i ha recordat que en Educació Infantil i Primària ja s’exigeix. Addicionalment, un de cada quatre llocs del sistema educatiu es catalogara en anglès, ha precisat.

L’esborrany del decret estableix que no s’obligue a fer determinades proves en castellà o valencià, per a deixar “a criteri del professor que les proves finals es facen com consideren”.

Les matèries referides al món natural i social seran impartides “preferentment” en valencià, però no necessàriament de forma “obligatòria”, ha dit. “Per a nosaltres, l’opinió de les famílies és molt important a l’hora d’autoritzar un programa lingüístic”, ha remarcat Carbonell.

Per la seua banda, Escola Valenciana ha criticat en un comunicat que l’esborrany no inclou els punts bàsics aportats per les 34 entitats i institucions valencianes que representen “àmpliament” el sector educatiu.

Ha assenyalat que la Conselleria “no té cap intenció de consensuar el decret definitiu sobre plurilingüisme” que, en la seua opinió, “canviarà l’actual sistema educatiu valencià”.

“La Conselleria d’Educació ha mangonejat les aportacions basades en postulats científics, pedagògics i d’excel·lència educativa aportats pel món acadèmica en matèria de plurilingüisme”, ha criticat l’entitat.

Respecte a la catalogació lingüística en valencià dels llocs de treball, l’organització destaca que la Conselleria ha donat “un pas arrere” perquè el valencià apareix com un requisit i no una exigència per als docents dels centres públics.

Així mateix considera “desafortunada” la idea, que contempla el nou text, de consultar a les famílies sobre el model d’ensenyament que volen per als seus fills perquè, segons ha explicat, la Conselleria “no es molesta a informar als pares i mares sobre els programes d’ensenyament vigents”.

També ha apuntat que el nou esborrany continua sense incorporar l’exigència que els alumnes s’examinen en la llengua en la qual s’està impartint aquesta matèria.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s