Educació pujarà el preu de la matrícula universitària als alumnes

Posted: 19 Abril 2012 in Educació
Etiquetes: , , ,
Wert planteja a les autonomies que els estudiants assumisquen més del 15% del preu de les taxes que paguen actualment

Després de conèixer el dimarts l’augment del 20% en el nombre d’alumnes per classe com una de les mesures que s’adoptaran per a dur a terme la retallada addicional de 3.000 milions d’euros en Educació, avui el degoteig de retallades plantejat pel Govern en aquesta matèria continua.El ministeri d’Educació plantejarà aquesta vesprada a les comunitats autònomes un encariment de les taxes de matrícula universitària. Actualment, els alumnes paguen un 15% de mitjana del preu total de les titulacions de grau. El ministre d’Educació, José Ignacio Wert, que es reuneix amb els consellers autonòmics en la Conferència General de Política Universitària, plantejarà ara superar aquest percentatge (encara que quedaria per fixar la xifra) i carregar sobre les famílies part del cost que fins ara finançaven les administracions públiques.Segons ha explicat la secretària d’Estat d’Eduació, Formació Professional i Universitat, Montserrat Gomendio, el Govern plantejarà flexibilitzar la legislació actual perquè les comunitats autònomes puguen pujar els preus de les taxes, encara que seran aquestes les que tinguen la responsabilitat final sobre el preu.

En els últims anys, l’acord entre les parts era que les taxes pujaren cada curs l’increment de l’IPC interanual de març i fins a quatre punts més, segons decidira cada comunitat, així com el Ministeri en el cas de la UNED.

En diverses ocasions Wert ha carregat contra el preu de les taxes de la matrícula universitària a Espanya, indicant que són les més baixes d’Europa i que el fet que estiguen finançades en un 85% és, al seu judici, com si es dotara a tothom d’una beca.

És previsible que un altre dels temes a tractar en la reunió siga l’abandó universitari, sobre el qual el propi Wert va dir que suposava “tirar 3.000 milions d’euros”. Per a açò podria parlar-se de les taxes dels postgraus i el recàrrec que han d’abonar els universitaris per segona i successives matrícules dels crèdits acadèmics no aprovats en la primera convocatòria.

Sobre la taula, a més, la possibilitat d’eliminar els títols amb poca demanda. “Una mica més de la quarta part dels títols tenen una massa crítica inferior al mínim d’eficiència que es considera en les comparacions internacionals”, va avisar el ministre en l’últim Consell de Ministres.

Wert ha mostrat fins i tot la seua disconformitat amb el nombre d’universitats, assegurant que el sistema educatiu públic patia una gran “dispersió”. No obstant açò, preguntat pels periodistes, el ministre va respondre: “Açò no vol dir que sobren universitats, sinó que serà la comissió d’experts la que haja d’avaluar-ho”, en referència al grup d’especialistes que avaluarà durant sis mesos el sistema universitari per a recomanar al Govern les mesures necessàries per a la seua reforma.

Publicat a publico.es

Nota: traducció del castellà

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s