Què li passa a Google?

Posted: 3 Abril 2012 in General
Etiquetes: ,

Google tenia una imatge perfecta pels catalanoparlants. De fet era una empresa modèlica pel que fa a les qüestions lingüístiques. De sobte, però, se’ns han acumulat les males notícies. Primer va ser aquell episodi encara no resolt dels topònims i ara la sobtada redirecció de dominis de Blogger. I la sorpresa ha donat peu a tota mena d’especulacions sobre si estem al davant d’un canvi d’orientació en el gegant de la xarxa.

El cas del Blogger em tem que és senzill d’explicar. Com que no ens ha passat només a nosaltres hauríem de pensar que és una decisió global pensada i aplicada sense tenir en compte la nostra especificitat. Fa temps que Google intenta potenciar els seus portals locals per a poder tenir un major índex de penetració publicitària en molts països. I tenen un arma molt poderosa: redireccionar tràfic global cap als diversos tràfics locals. També pot ser que intente controlar millor des d’on s’escriu cada bloc per a aplicar-hi les lleis locals. I el cas és que siga una cosa o l’altra en la immensa majoria de casos això no provocarà cap problema. Però en el nostre ja s’ha vist que sí.
Fins a un cert punt, doncs, podríem descartar que en la maniobra hi hagués cap intencionalitat si més no intencionalitat política. Però la veritat és que si ha passat és perquè Google no ha resolt adequadament les seues relacions amb la comunitat .cat i això no és nou d’ara. El portal google.cat és gairebé invisible i la major part dels catalanoparlants van a parar al multilingüe google.es, a no ser que estiguen en Andorra. Cal entendre que el domini .cat és una excepció, fins i tot per a Google, i que això potser dificulta les coses. És possible que quan fan llistes compten en base als dominis d’estat i no se’n recorden de la nostra excepció. Però també perquè és una excepció potser hauria de tenir un tracte especial, que no té.
Aquest episodi de Blogger, en qualsevol cas, seria menys important si no haguera vingut precedit pel caos dels topònims catalans a Google Maps i a Google Earth. Un caos que, malgrat les promeses fetes, no s’ha arreglat encara. Al Principat han arreglat moltes coses però encara són visibles molts errors. A la resta del país els errors són la majoria i això sí que és greu i està afectant la credibilitat de la companyia californiana.
En aquest cas, especialment, perquè no s’entèn la lògica de l’explicació que ens donen i hom podria fins i tot pensar que la filial espanyola de Google no ha actuat de la manera que caldria. No hi ha proves que ho demostren però els seus comportament són estranys. Molt més i tot que aquest sobtat canvi de Blogger que, segons com vagen les coses, quedarà en una anècdota que es podria haver evitat o serà el senyal de que anem per mal camí.
PS. Fa molts anys, als inicis d’internet, des de Netscape es van adonar que a ‘Espanya’ tenien una quota d’ús molt superior a la de cap país d’Europa. Es van posar a investigar i van trobar que en realitat la quota corresponia al Netscape en català. I d’aquella constatació va néixer el respecte que hi ha a Silicon Valley per la nostra llengua. Vull dir amb això que potser està arribant l’hora que a Google copsen el malestar que creix cap a ells…
Publicat en VilaWeb dilluns 19 de març del 2012
Per Vicent Partal
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s