Escoles tàndem, especialització eduativa

Posted: 28 Març 2012 in Educació
Etiquetes: , , ,

Aquest curs s’han posat en marxa les primeres Escoles Tàndem, que s’especialitzen en una àrea per vehicular tot el currículum escolar.

Introduir la música a totes les assignatures. Aquest és l’innovador projecte que s’ha impulsat aquest any en dues escoles en col·laboració amb l’Esmuc i el Conservatori Municipal de Barcelona i sota els auspicis i amb el finançament de l’Obra Social de CatalunyaCaixa. Són les primeres Escoles Tàndem, que tenen l’origen en les Magnet Schools dels EUA. L’objectiu d’aquest model educatiu, que aposta pel coneixement específic d’una àrea –com ara la música–, és fomentar l’èxit educatiu, donar prestigi al centre i potenciar la cohesió social.

Un dels centres participants és l’Escola Poblenou de Barcelona. La seva directora, Magda Garcia, subratlla que amb la finalitat de situar “la música com a eix transversal de totes les matèries, es modificarà el currículum per introduir una hora més de música cada dia durant tota la primària”. Aquesta especialització no comporta obviar les competències bàsiques que tot alumne ha d’adquirir, sinó que és un element clau per potenciar-les.

La música no deixa de ser una àrea instrumental que permet aprendre llengües, geografia i fins i tot matemàtiques gràcies al ritme o al compàs, a banda de potenciar capacitats cognitives, com la concentració. Tenint en compte que la iniciativa té una durada de tres anys, enguany estan posant les bases perquè el programa no s’aturi quan s’acabi el finançament i pugui convertir-se en un dels trets identitaris de l’escola. Ara el professorat s’està formant per introduir la música en el dia a dia amb l’ajut dels músics de l’Esmuc, que ja han fet tres sessions.

L’alumnat també comença a palpar el canvi. En lloc del timbre que marca l’hora d’inici de les classes, ara sona una cançó. Per atreure l’atenció de la canalla, la direcció del centre ha actualitzat la seva pàgina web amb un blog on han d’endevinar el nom d’una cançó amb la finalitat que assimilin altres conceptes. La màxima responsable de l’escola explica que el Consorci d’Educació de Barcelona els va escollir perquè volien “fomentar l’excel·lència educativa i buscaven escoles amb bons resultats acadèmics”, com la seva, “però que no tenen gaire demanda”. Espera que el programa que tot just han engegat ara sigui un revulsiu: “Del projecte n’espero millorar la imatge de l’escola, que sigui atractiva, perquè està estigmatitzada, les famílies la veuen antiga i apunten els fills en altres centres més nous”.Publicat a ara.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s