Argumentari esquirol: Raons per a no anar a una Vaga

Posted: 27 Març 2012 in General
Etiquetes: , , , ,
De cara a la Vaga general del 29 de Març, hauràs escoltat aquests arguments amb tota seguretat. Si encara estàs indecís sobre què fer aquest dia, potser t’interesse conèixer altres punts de vista.
Argument esquirol 1: “No faig vaga perquè no m’ho puc permetre”.

La Reforma Laboral suposarà amb tota seguretat una rebaixa generalitzada dels salaris. Si no pots permetre’t deixar de guanyar el sou d’un dia, menys podràs permetre’t que et baixen el sou permanentment, que t’acomiaden gratis, o que si tens 10 anys treballats en una empresa la teua indemnització passe a ser de 18.900 euros a 7.845, per posar un exemple.

Argument esquirol 2: “La Vaga no servirà per res”.

Totes les millores dels treballadors s’han conquistat historicamente a través de la lluita. Ningú ens ha regalat gens. El que està demostrat que no serveix de res és no fer gens. A la pregunta de si una Vaga d’un dia serà suficient, la resposta és que probablement no. És només el principi, però és un pas molt important. Si ens imposen la Reforma Laboral més dura d’aquesta “democràcia” i no responem les mesures successives que prenga el govern seran encara més demoledoras. Es pot i s’ha de tombar aquesta Reforma Laboral.

Argument esquirol 3: “La Vaga no soluciona res”.

La Vaga no és una solució, és l’instrument de pressió més poderós que ara com ara els treballadors tenim al nostre abast. Per açò qui no s’adhereix a una Vaga perjudica greument al conjunt dels treballadors, inclòs a si mateix.
A més si la Vaga no contribuïra a solucionar gens… d’on prové l’obstinació dels empresaris en què els treballadors no la secunden arribant a les amenaces i coaccions, que són delicte?. Per què motive la premsa de dretes tracta de desprestigiar la convocatòria de Vaga?. Per què fins i tot s’estan plantejant legislar per a limitar aquest dret?.

Argument esquirol 4: “No estic d’acord amb els sindicats majoritaris, per açò no faig vaga”.

A la convocatòria de Vaga s’han sumat desenes de sindicats minoritaris de diversos sectors i de diferents ideologies. És més, els primers convocants d’aquesta Vaga no van ser UGT i CC.OO, sinó ELA-LAB al País Basc i CIG a Galícia. També se sumen a la convocatòria els sindicats CNT i CGT, la Intersindical-STE, ÚS, Solidaritat Obrera (majoritari per exemple amb metro de Madrid), partits polítics tan dispars com IU, Esquerra, Compromis, Amaiur, BNG i organitzacions socials de tot tipus com 15-M, Joventut Sense Futur, Democràcia Real Ja etc, que no comparteixen la verticalitat dels sindicats majoritaris i són crítiques amb la seua labor dels últims anys però encara així recolzen la convocatòria de Vaga general del 29-M. Aquesta Vaga és de tots els treballadors i treballadores, dels estudiants, aturats, joves, mestresses de casa, jubilats, dels consumidors. És la Vaga del 99% de la població, de tots els afectats per les retallades socials i les pèrdues de drets col·lectius, no solament dels sindicats.

Argument esquirol 5: “Hi ha llibertat, cadascun pot fer el que vulga. A més si faig vaga em descompten x euros, i no m’ho puc permetre”.

No hi ha llibertat perquè t’estan coaccionant amb una penalització econòmica. La llibertat és una altra cosa, no veure’t obligat a cedir als xantatges de govern i empresaris a canvi del sou d’un dia.

Argument esquirol 6: “Hi ha llibertat, cadascun pot fer el que vulga. Jo aniré a treballar perquè en la meua empresa si fas vaga et miren malament i si després cal acomiadar a algú segur m’acomiadaran a mi en comptes d’un altre”.

No hi ha llibertat perquè t’estan coaccionant amb l’acomiadament. La llibertat és una altra cosa, no veure’t obligat a cedir als xantatges de govern i empresaris renunciant al teu dret constitucional a la Vaga.

Argument esquirol 7: “La Vaga ha de ser indefinida, si no jo no la faig”.

Generalment els partidaris de la Vaga indefinida sabem el molt que costa organitzar i desenvolupar una Vaga general perquè siga majoritària i reeixida i no emprem un model de Vaga concret com a excusa per a no secundar una Vaga general convocada amb un gran consens. Els sindicats convocants han anunciat que el 29-M és solament el principi. Construïm la casa des dels fonaments i coaboremos tots a fer créixer la mobilització en defensa dels nostres drets laborals i socials.

Argument esquirol 8: “Els piquets pressionen a la gent, obligant-la al fet que faça vaga. Els treballadors són lliures d’anar a treballar un dia de Vaga”.

Si la llibertat realment tinguera tants defensors ens aniria bastant millor del que ens va. En la majoria dels casos els qui mantenen aqueixa postura oculten o defensen les coaccions i amenaces amb que moltes empreses tracten d’impedir els a treballadors exercir el seu dret constitucional a la Vaga i accepten alegrement que aquests es vegen obligats a sotmetre’s al xantatge acudint als seus llocs de treball per por de perdre les seues ocupacions o per no poder-se permetre perdre el salari d’un dia.
Els piquets històricament impedien que els empresaris contractaren personal per a cobrir els llocs dels vaguistes i en l’actualitat tracten de garantir el dret a Vaga d’aquells que per pressions de les empreses no poden exercir-ho. Els piquets informatius apel·len a la responsabilitat dels treballadors, els informen dels motius de la Vaga, dels seus drets, i de les conseqüències negatives que té acudir aqueix dia als seus llocs de treball. Els piquets informatius estan reconeguts legalment: Tenen i poden exercir el seu dret a informar els dies de Vaga.
Recordem a més que el dret al treball està reconegut en la Constitució també els dies en els quals no hi ha Vaga General encara que al govern no li interesse gens ni mica garantir el seu compliment i que també és un dret fonamental dels treballadors que ja estan sent acomiadats com a conseqüència d’una Reforma Laboral injusta.

Argument esquirol 9: “Amb les Vagues no s’aconsegueix gens. Però en cas que s’aconseguisca alguna cosa, no renunciaré a açò”.

Les jornades de 8 hores diàries o 48 setmanals, la prestació per desocupació, les hores extraordinàries, el salari mínim, el conveni col·lectiu, les vacances pagades, la indemnització per acomiadament, el permís per maternitat o lactància o qualsevol dels nostres drets conquistats que els treballadors de fa 150 anys desconeixien per complet no es van aconseguir a força d’exercir la “llibertat per a anar a treballar” un dia de Vaga. Malgrat açò no es té notícia que cap esquirol haja renunciat a ells. Si s’aconsegueix fer al govern rectificar i no aplicar aquesta Reforma Laboral que a tots ens afecta i perjudica els esquiroles no hauran fet gens per aconseguir-ho però es beneficiaran de l’esforç col·lectiu. Per a ells açò deu tenir molta lògica, per a tots els altres manca d’ella i no els fa semblar persones dignes, coherents ni solidàries als nostres ulls.

Argument esquirol 10: “Sóc funcionari. La Reforma Laboral a mi no m’afecta”.

Amb les retallades i la privatització dels serveis públics i la deterioració de les condicions laborals (i els que estan per venir) de funcionaris, interins i personal laboral de l’administració pública hi ha motius més que suficients per a secundar la Vaga general, a més de per solidaritat amb la resta de treballadors.
Si no secundem majoritàriament la Vaga general no podrem queixar-nos quan la resta de la societat no ens recolze en les nostres revindicaciones per la supervivència, la dignitat i els drets laborals del sector públic. Els acomiadaments i les rebaixes en els complements del sou dels funcionaris així com l’eliminació de pagues i sexennis estan en caure. A més, mira a la teua al voltant: pares, germans, fills, familiars, amics, veïns, alumnes… segur que alguna cosa que afecta al 99% de la població no va amb tu?.

Argument esquirol 11: “Ja, però aquest govern té majoria absoluta, la gent els ha votat i per tant poden fer el que vulguen. Que jo faça vaga no canviarà gens”.

Els vots rebuts en unes eleccions no legitimen a un govern per a llançar un atac tan brutal als drets de la majoria de la ciutadania. Termes tan alarmants com els acomiadaments procedents per absentar-se del treball per causa mèdica justificada, la rebaixa generalitzada dels salaris, o l’abaratiment de l’acomiadament no anaven l’esbós de la Reforma Laboral que es pot llegir en el programa electoral del PP i per tant NINGÚ els ha votat. De fet diversos representants d’aquest partit van negar públicament tant durant l’última legislatura com durant la seua campanya electoral que anaren a abaratir o a facilitar l’acomiadament.
Si la societat es parla al unísono contra una Reforma Laboral un govern democràtic estáobligado a escoltar-la.

Argument esquirol 12: “Estic en atur, no puc fer vaga” o “Hi ha 5.000.000 d’aturats desitjant treballar, la Vaga és per als quals li la poden permetre”.
Si estàs en situació de desocupació la Reforma Laboral t’afecta tant o més que als altres. Encara que alguns polítics s’han atrevit a utilitzar-te com a excusa per a agredir els drets del conjunt dels treballadors la veritat és que aquesta Reforma Laboral, com la pròpia patronal ha reconegut “no crearà ocupació a curt termini” i “les xifres d’atur s’incrementaran durant 2012” pel que és qüestionable que vaja a contribuir a millorar en alguna cosa la teua situació.
Sabem que l’objectiu d’aquesta Reforma Laboral no és crear ocupació sinó substituir ocupació estable i amb drets per una ocupació cada vegada més precari però que oferisca unes dades d’afiliació a la Seguretat Social que el govern puga emprar per a afirmar que hi ha menys atur. La qualitat de vida dels treballadors no apareix reflectida en aqueixes estadístiques.
Per açò ara es qüestiona el teu dret a percebre una prestació per desocupació i se’t culpabiliza per la teua situació d’aturat obligant-te a realitzar treballs forçats (en benefici de la comunitat, els criden) i negant-te la prestació per desocupació que et correspon per dret si rebutges tres ofertes d’empreses de treball temporal (que ara podran actuar com a oficines de l’INEM) per molt precàries i malament remunerades que siguen, per poc que s’ajusten al teu perfil professional o per lluny que es troben de la teua casa.
A més, si tens finalment la “sort” que una empresa et contracte després d’un període de prova d’un any podran tornar a acomiadar-te i no tindràs dret a una indemnització. Gràcies a la Reforma Laboral ha quedat instaurat l’acomiadament lliure.
Durant la Vaga s’insisteix molt en què totes les persones tenen dret a acudir, si així ho desitgen, als seus llocs de treball. Com saps per experiència, la resta dels dies ningú es preocupa massa per garantir a més de cinc milions de persones el dret al treball que la pròpia Constitució els reconeix.
Un dia de Vaga General els treballadors en actiu tenen la possibilitat de secundar-la no acudint als seus llocs de treball, però una Vaga activa admet molta més participació que aqueixa i tots els treballadors en situació de desocupació poden i deuen sumar-se a ella defensant al costat de la resta els drets de tots.
Com a treballador en situació de desocupació pots participar en la Vaga de Consum no comprant, ni contractant cap servei, no circulant ni repostant, no utilitzant el transport ni altres serveis públics que no siguen d’emergència. Pots participar reduint al màxim el teu consum de telèfon, aigua, gas i electricitat.
Pots afiliar-te i participar en els piquets informatius dels Sindicats o altres organitzacions socials, en les campanyes d’informació i altres activitats promogudes en el teu barri, pots fins i tot visitar el teu últim lloc de treball, saludar als teus antics companys i tractar de conscienciar-los de l’important que és aquesta vaga i d’explicar-los com aquesta Reforma Laboral els perjudica tant com a tu.
Usa tot el teu potencial, la teua intel·ligència i la teua alegria per a defensar uns drets que són teus i que són de tots. Si no lluites per ells, ningú ho farà per tu.
Argument esquirol 13: “El país no està per a Vagues”.

Per al que no està el país és per a una Reforma Laboral que no solucionarà el problema de la desocupació i provocarà acomiadaments i més precarietat en els nous contractes.
Per al que no està el país és perquè les nostres famílies seguisquen perdent poder adquisitiu perquè tot puja mentre els nostres salaris baixen.
Per al que no està el país és perquè més famílies siguen desnonades de les seues cases per a salvaguardar el negoci brut dels bancs i de les immobiliàries.
Per al que no està el país és perquè els treballadors assalariats paguem proporcionalment més imposats que empresaris i grans fortunes.
Per al que no està el país és perquè l’església seguisca sense autofinançar-se, no pague imposats com l’IBI (que els treballadors sí paguem) ni perquè seguisca rebent centenars de milions d’euros de les arques públiques.
Per al que no està el país és para més rescats a la banca amb diners públics i cap impost sobre les seues activitats.
Per al que no està el país és per a retallar en investigació i acomiadar científics, ni perquè els joves millor formats hagen d’anar-se a l’estranger a la recerca d’una oportunitat de futur.
Per al que no està el país és para més retallades ni més privatització de la nostra Sanitat i Educació públiques mentre el 80% de les empreses de l’IBEX-35 opera en paradisos fiscals.
Per al que no està el país és per a pagar visites del Papa, aeroports sense avions, circuits de fórmula 1, projectes fallits de Jocs Olímpics, estacions d’AU sense viatgers, desplegaments de tropes a Afganistan ni altres despeses militars desmesurades, trames de corrupció i privilegis de família real, polítics, i alts càrrecs.
El país no està per a cap d’aqueixes coses i la Vaga General és la nostra única manera de dir JA N’HI HA PROU.

Vaga General 29-M: Tu decideixes

Si la Vaga del 29-M és un èxit rotund i el govern no rectifica quedarà totalment deslegitimat. Açò tindria un cost polític elevadíssim, obriria la porta a més Vagues generals, i fins i tot podria forçar la dimissió del govern. En qualsevol cas li garantiria una garrotada electoral. Si per contra una Vaga general d’un dia no aconsegueix un atur total el govern eixirà reforçat, la possibilitat d’una mobilització més contundent per part de la societat quedarà anul·lada i la porta a més retallades i a majors abusos (si cap) contra la majoria dels ciutadans (estudiants, pensionistes, funcionaris, interins, treballadors del sector privat, aturats) quedarà oberta.

Unes perles per a finalitzar:

“Als quals no accepten la reforma laboral, cal dir-los que què poc volen al seu país i als treballadors espanyols” (Mª Dolors de Cospedal. 10 de Març de 2012).

“Amb més de 5 milions d’aturats els sindicats han estat callats. El que fan amb aquesta Vaga és una falta de patriotisme” (Esperanza Aguirre, 13 de Març de 2012).

Publicat a Levante-emv.com el 24 de març de 2012
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s