Comparativa: quin és el millor ebook?

Posted: 23 Març 2012 in Llibres
Etiquetes: , , , , ,
Fem una ullada als millors lectors de ebook.Quin és el millor ebook? Kindle, Sony Reader, Tagus Casa del Llibre i FNAC eBook
Quin és el millor ebook? Què ebook he de comprar? Segur que t’has fet aquesta pregunta més d’una vegada. El llibre electrònic és una realitat ja i per a molts arriba l’hora de decidir-se a comprar un lector de ebooks. Però… quin?Hem estudiat el mercat i la nostra conclusió és que existeixen quatre ebooks que són els estels de l’oferta a Espanya: Kindle de Amazon, Sony Reader, Tagus de Casa del Llibre i FNAC eBook.

Abans de detallar els pros i contres principals de cadascun d’ells, has de tenir en compte en quins aspectes principals cal fixar-se a l’hora de decidir-se per un. Nosaltres els resumim en cinc:

-Bateria: la gran majoria de ebooks posseeixen bateries amb una autonomia que ens permet usar-los tranquil·lament amb sol dues o tres càrregues al mes. Qualsevol model que no ens proporcione açò, és una mala opció. Un ebook no és un ordinador: ha d’independitzar-se de la necessitat de comptar amb una presa de corrent a prop.

-Grandària i pes: la pantalla ha de tenir almenys 6 polzades; menys, dificulta una lectura còmoda, i més, ho converteix en una andròmina. Quant al pes, normalment ronden els 200 grams. Si pesa més, pensa-t’ho.

-Compatibilitat: aspecte essencial, ja que és la clau que ens permetrà accedir a més o menys llibres en el nostre lector. Alguns ebooks creats per plataformes de venda de llibres imposen el seu propi format d’arxiu, limitant així la capacitat dels propis dispositius que ells venen. Així, per exemple, Kindle no permet llegir arxius ePub, el format més comú en aquests moments en llibre electrònic…

-Pantalla: res de pantalles amb retroiluminació, que destrossaran els nostres ulls. Es va imposar des del principi la tinta electrònica, i res ha aconseguit batre-la. Si li afegim la possibilitat de subratllar i fer anotacions en els marges, millor que millor.

-Connectivitat: tema més discutible del que poguera semblar. Si bé és cert que aquesta connectivitat ajuda molt a comprar els llibres on line, consultar diccionaris, chequear el correu, etc., hi ha autors que han estudiat el comportament de l’home digital i arriben a la conclusió que la lectura perd en intensitat i compressió quan es fa en una pantalla.

Amb aquests paràmetres, hem analitzat els millors models que hi ha actualment en el mercat espanyol. L’oferta de ebooks en aquests moments a Espanya té com a estels al Kindle de Amazon i el Sony Reader (la gran majoria de futurs usuaris dubten entre comprar un o un altre), als quals s’han sumat recentment els ebooks de Casa del Llibre (Tagus) i FNAC (FNAC eBook). Vegem els punts forts i fluixos de cadascun d’ells:

-El Kindle de Amazon té el preu més competitiu: 99 euros. Sens dubte ha sigut aquest un dels grans atractius que ho han convertit en el més desitjat i comentat del moment… Amazon avança amb força en el mercat del ebook en el nostre país, més encara des de la creació de Amazon Espanya, la qual cosa aporta seguretat i tranquil·litat al comprador. El gran inconvenient del Kindle resideix en la compatibilitat de les seues ebooks: amb Kindle solament pots comprar llibres en Amazon i solament admet lectura del format de llibres de Amazon. És a dir: si algú ens proporciona un llibre en format ePub o qualsevol un altre diferent al de Amazon, haurem de convertir-ho al format de Amazon (amb algun programari tipus Calibre). A cas comprem reproductors de música en els quals solament puguem escoltar música comprada en una tenda en concret?

D’altra banda, no tenim queixes. Bona autonomia de bateria, pes molt lleuger (170 grams), wifi, possibilitat de fer anotacions i mantenir-les on line fins i tot en els pdf (alguna cosa impossible en altres lectors)…

Sony Reader ens dóna l’opció de triar entre diversos models de ebook, tots ells amb pantalla tàctil i wifi: PRS-T1, PRS-650 Touch Edition i PRS-350 Pocket Edition, la qual cosa amplia les possibilitats d’adaptar el dispositiu a les necessitats de cada lector. PRS-T1 (199 euros) és lleuger (pesa 2 grams menys que el Kindle) i té pantalla de 6 polzades; el PRS-650 Touch és més pesat (220 grams), no té wifi, 6 polzades de pantalla i costa 209 euros, mentre que el PRS-350 Pocket resulta més xicotet (5 polzades de pantalla) però també considerablement més lleuger (155 grams), a 149 euros.

El gran avantatge de Sony respecte al seu màxim competidor, el Kindle, està en què ens permet llegir qualsevol format de ebook: ePub, pdf, word, txt, rtf, BBeB…

(Nota: hem analitzat aquests tres models de Sony, encara que en aquests moments resulta molt difícil aconseguir un ebook que no siga el PRS-T1, que sembla ser l’aposta clau de Sony…).

Igual que va fer Barnes&Noble, la cadena de llibreries més gran d’Estats Units, amb la seua Nook, dos grans establiments de venda de llibres a Espanya han presentat el seu ebook en l’últim mes:

-La cadena francesa FNAC va començar a vendre la seua FNAC eBook el passat 28 de novembre. No es tracta d’un model exclusiu sinó d’un ebook creat per la marca bq (la mateixa del ebook de Movistar, per exemple), amb un preu mitjà (129 euros), unes bones mesures (molt semblades al Sony, sense arribar a el “prim” que és el Kindle) i 244 grams de pes (una mica pesat…).

-El Tagus de Casa del Llibre compta amb l’avantatge de pertànyer a una llibreria amb molta tradició a Espanya, per la qual cosa el comprador sent certa proximitat i familiaritat… El Tagus té un preu competitiu (costa 119 euros), també és una mica pesat (els mateixos 244 que FNAC eBook), té unes mesures semblants als seus competidors i, igual que el FNAC eBook, funciona amb la majoria de formats possibles: pdf, ePub, html, txt, rtf, djvu, chm, mp3, Tova DRM…

Aquesta és la meua visió sobre l’oferta actual de ebooks en el mercat. Analitza les teues necessitats i preferències i tria el teu. La veritat és que si jo haguera de triar-ne un, probablement no em decantaria pel Sony (pel seu elevat preu) ni pel Kindle (perquè no admet altres formats que no siguen el seu). La meua decisió podria ser entre Tagus i FNAC eBook, encara que jo tinc un Kindle…

Anuncis
Comentaris
  1. Marc ha dit:

    No dius res sobre els diccionaris. Crec q és un punt important a l’hora de decidir-se per un model o un altre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s