Aturada brusca a les ajudes al valencià

Posted: 12 Març 2012 in General
Etiquetes: ,
La Generalitat dóna de baixa 137.806 euros per a promocionar la llengua i suprimeix línies de subvenció

Les modificacions pressupostàries aprovades pel Consell durant el segon semestre de 2011 van deixar tremolant les ja de per si mateix minvades partides per a promocionar el valencià. Un dels ajustos -acordat el 15 de juliol- es va portar per davant línies de subvenció completes; com les ajudes a la promoció teatral al valencià o a l’edició en valencià del llibre de text no universitari. En total, la transferència de crèdit des de diversos capítols de diverses conselleries al “calaix de sastre” de Despeses Diverses va implicar la retirada de 137.806 euros que en el seu moment el Consell va posar en els comptes públics per a la promoció lingüística. A més de les línies citades -consignades en la Conselleria d’Educació- la retallada va afectar a les ajudes a entitats privades, a entitats locals i a la formació en promoció lingüística.
L’acord, que va signar la llavors vicepresidenta del Consell, Paula Sánchez de León, va suposar en termes globals el trasllat de 37 milions d’euros a la secció Despeses Diverses. El Consell ho va justificar per l’existència de disponibilitats de crèdit en una sèrie de subvencions. La minoració no solament va afectar a les ajudes al valencià. Educació, la més afectada, va eliminar 7,2 milions d’euros per a la gratuïtat dels llibres de text (en el seu moment promesa estavella de l’Executiu de Francisco Camps), així com un important muntant d’ajudes a la investigació, els ensenyaments artístics, beques per a l’aprenentatge de llengües estrangeres, etc. En total, la retallada en Educació es va xifrar en 27 milions d’euros.
Partides fins fa poc intocables també van patir l’ajust, entre elles, les indemnitzacions a les víctimes del terrorisme. La Conselleria de Governació va perdre al voltant de mig milió d’euros amb destinació a aquest col·lectiu.
Les modificacions pressupostàries que, tal com va informar aquest diari dimecres passat, van afectar afecten a un total de 602.696.425 euros, evidencien també com el Consell ha hagut de tirar mà de tot tipus de recursos per a tapar forats. Així, segons consta en un dels acords, la Conselleria de Justícia va pagar in extremis 1,5 milions d’euros al col·lectiu d’advocats del torn d’ofici acudint a disponibilitats pressupostàries en partides sensibles com la cooperació internacional, la integració d’immigrants, entre altres partides de marcat caràcter social.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s